Психолог, психотерапевт, психіатр – хто ці люди?

0

    Під час травматичних подій, що відбуваються з нами у зв’язку з війною, яку веде російська федерація проти України, реакція психіки людини може бути різною: від помірного і тимчасового стресу, до важких психічних травм, які мають негативні наслідки для здоров’я. В цих умовах, потребувати психологічної допомоги – нормальне явище. В чому заклюється робота психолога? Чим вона відрізняється від роботи психіатра чи психотерапевта?

    Психолог – це спеціаліст, який має психологічну освіту і переважно не має медичної освіти. Психологи не мають права призначати медичні препарати. Основна форма роботи психологів – бесіди. Психолог  розуміє особливості та закономірності функціонування людської психіки та володіє спеціальними методами, спрямованими на те, щоб допомогти  людині самій розібратися у власних проблемах та знайти шляхи їх вирішення.  Психолог може допомогти, якщо людина має труднощі з прийняттям рішень,  труднощі у спілкуванні, непорозуміння з близькими, відчуває постійну тривогу, дратівливість, має конфліктні стосунки, пережила травматичні події тощо.  Але допомогти він може тільки в тому випадку, якщо людина готова до зміни себе, а не навколишнього світу.

  Отже, психологи працюють виключно з психологічно здоровими людьми, які мають певні труднощі в житті. Психолог не вирішує за людей їхні проблеми, він лише допомагає людині самостійно вирішити свої проблеми.

   Психотерапевт – особа, яка отримала підготовку та має кваліфікацію в якомусь напрямку психотерапії. Таких напрямків чимало:  психоаналіз, когнітивно-поведінкова, гештальт, клієнт-центрована, позитивна психотерапія, тілесна терапія тощо.  Психотерапевт може вести не тільки окремі консультації, а і тривалу терапію, в своїй роботі він використовує певні психотехніки, щоб допомогти людині вирішити його проблему.

  Психотерапевт працює з людьми, у яких є внутрішньоособові проблеми, що спричиняють багато незручностей і заважають нормально жити.  Наприклад, з такими проблемами як: панічні атаки, різні фобії, розлади харчової поведінки (анорексія, булімія, ожиріння), нав’язливі думки, неврози, депресії тощо.

  Отже, психотерапевт, як і психолог, працює з психічно здоровими людьми. Щоб допомогти людині вирішити свою проблему найчастіше використовує нефармакологічні методи.

   Психіатр – лікар із медичною освітою, який працює з людьми, які мають психічні відхилення або травми. Наприклад, черепно-мозкові травми, які  призводять до різних відхилень. Психіатр може проводити клінічну діагностику психічних розладів, призначати медикаменти. Психіатр використовує як медикаментозні методи лікування, так і різні види психотерапії.

   Отже, психіатр працює з людьми що мають певні психічні відхилення. Такий лікар буде проводити з пацієнтом бесіди, робити різні вправи, але він також буде призначати ліки.  Психологи і психотерапевти таких повноважень не мають. Призначати ліки вони можуть тільки якщо мають додаткову медичну освіту.

В наступному матеріалі ми розповімо більше про симптоми, з якими варто звертатись до психолога людям, які перебували в полоні.

Світлина  https://amiel.club/

The “Civil Society Promoting Resilience in Ukraine” project is implemented in partnership with Digniti and supported by the Ministry of Foreign Affairs of Denmark. 

 

Share.

About Author

Comments are closed.