Примусова мобілізація жителів ОРДЛО, що робити і куди звертатися

0

Як відомо на території ОРДЛО бойовики насильницьким чином змушують людей, фактично, викрадаючи їх з домівок і вулиць, вступати до незаконних збройних формувань. Рідні обґрунтовано переймаються про долю тих, кого викрали до лав банд формувань. Саме тому ми намагалися розібратися і скласти прості поради, зо саме варто зробити в цих випадках. 

Потрібно розуміти, що звернення родичів затриманих до органів влади України в тій ситуації що зараз склалася не призведе до звільнення їх рідних, тим паче швидкого. Але це не означає, що нічого не треба робити. Важливо повідомляти правоохоронні органи про ті злочини які вчиняються на непідконтрольних територіях щодо їх жителів. Окрім того, можна звертатися до міжнародних гуманітарних, моніторингових організацій, місій, омбудсмана, тощо. Такі дії навряд чи допоможуть звільнити родича, але можуть призвести до публічного розголосу і резонансу цієї ситуації в цілому.   

  1. Фіксування правоохоронними органами України випадків незаконних затримань («мобілізації») – Департамент зі збройного конфлікту ОГП висловив позицію, що Україна не буде переслідувати громадян, яких затримали в ОРДЛО під приводом «мобілізації». Натомість дії НЗФ щодо насильницьких захоплень мирних жителів наразі кваліфікуються як порушення законів і звичаїв ведення війни злочини (стаття 438 КК України). Забороняється змушувати осіб, що перебувають під захистом, тобто тих, хто опиняється під владою сторони конфлікту або окупаційної держави, громадянами яких вони не є, служити в її збройних чи допоміжних силах. Дії бойовиків НЗФ «Л/ДНР» доцільно розглядати як незаконне позбавлення свободи цивільного населення, примушування до роботи, військової служби.  

Водночас, якщо після такого затримання цивільний житель вчиняє воєнний злочин, він може бути притягнутий до кримінальної відповідальності. Кожен випадок може бути унікальним і відрізнятися від іншого. Інформація про затримання родича на непідконтрольній території важлива для документування вказаних порушень, розслідування злочинів і притягненні ініціаторів до кримінальної відповідальності. Також інформація щодо призову чоловіків бойовиками НЗФ в ОРДЛО може спростити імовірні перевірки по відношенню до них з боку органів влади України. Для цього, Офіс Генерального прокурора опублікував телефони та електронні адреси для повідомлень про випадки затримань громадян України під приводом «мобілізації» в ОРДЛО (conflict@gp.gov.ua – ОГП; priom_gromad@don.gp.gov.ua, +38 (066) 477-17-03 – Донецька обласна прокуратура; zvernennia@lug.gp.gov.ua, (06452) 4-13-50 – Луганська обласна прокуратура. Також заяви до правоохоронних органів України (СБУ, прокуратура) можна подати особисто або відправити поштою (по можливості) – див. адреси правоохоронних органів на їх офіційних сайтах. 

  1. Звернення до Європейського суду з прав людини – бойовики НЗФ «Л/ДНР» не мали права затримувати мирних жителів на Донбасі. Вчинені дії становлять порушення Міжнародного гуманітарного права і Міжнародного права прав людини. Органи влади України на даний момент безсилі. Вони можуть фіксувати вказані злочини, однак не здатні повноцінно їх розслідувати, вплинути на процес і зупинити його, звільнити людей. Тому доцільно скаржитися до ЄСПЛ. Для звернення до ЄСПЛ необхідно мати юриста, який володіє досвідом подання заяв. Робота по зверненню до ЄСПЛ копітка і вимоглива, вимагає спільних зусиль як юриста так і клієнта – заявників або родичів затриманих і залежить від їх готовності і бажання.  
  1. Найближчим часом має запрацювати телефонна лінія підтримки від Українського Національного Центр Розбудови Миру. Вони також будуть збирати інформацію, надавати юридичну підтримку і документувати випадки примусової мобілізації.  Телефони будуть додані до тексту одразу після офіційного відкриття телефонної лінії підтримки 
  1. Звернення до громадських організацій. ГО «Блакитний птах» готова надавати юридичну і психологічну підтримку з цього питання.  Звернутися до нас можна за телефонами: 

юридична підтримка 0509375370 

психологічна підтримка 0506572089, 0950162622 

p.o.bluebird@gmail.com  

Share.

About Author

Comments are closed.